My Sweet Valentine

My Sweet Valentine

My Sweet Valentine Reclame en Borduurstudio An Zuidbroek
Anja Lageman - Reclame en Borduurstudio An Zuidbroek

Geschreven door:
, 7 februari 2021

E-mail Anja Lageman Linkedin Facebook

Waarom vieren we eigenlijk Valentijn?
Iedereen weet dat deze feestdag iets te maken heeft met liefde. Maar wat precies? Is het alleen een commercieel getinte festiviteit waarbij het hoofdzakelijk om gaat je uitverkorene extra te verwennen of schuilt er meer achter? En waarom precies Valentijn?
Alles op deze wereld heeft een reden en een geschiedenis. Zo ook 14 februari, de Valentijsdag.

Een stukje geschiedenis
Ooit heel lang geleden, leefde in Rome een christelijke priester Valentijn. In die tijden bestond er een wet dat de keizerlijke Romeinse soldaten verbood om te trouwen. De keizer was bang dat de getrouwde soldaten niet meer de juiste motivatie hadden om voor hem te sterven in de talloze oorlogen die Rome gevoerd heeft.
De priester Valentijn vond echter dat liefde de voorkeur verdiende boven oorlogen en vanuit zijn ambt trouwde hij in het geheim de verliefde stelletjes. Dit kwam echter ter ore van de keizer Claudius en hij heeft Valentijn laten onthoofden op 14 februari 270.
Zo is priester Valentijn, later heilig verklaard en sindsdien bekend als Sint Valentijn, gestorven als een echte martelaar voor de liefde.
Overigens is in de historische annalen slechts de sterfdatum van Sint Valentijn vastgelegd, de reden blijft omhult met mysterie dus kan dit ontroerende verhaal net zo goed tot fictie behoren. Maar het is mooi en de mensen willen mooie verhalen over liefde en dood nou eenmaal graag geloven.
Valentijnsdag werd van oudsher gevierd in Engeland, al in de 19e eeuw, met kaartjes en liefdesverklaringen en niet zoals velen denken, in de USA.

Commercie of gevoel?
De Amerikanen hebben het feest pas veel later overgenomen en commercieel uitvergroot naar ongekende proporties.
In Nederland werd Valentijnsdag eerst opgepakt door bloemisten en in de jaren 90 algemeen geaccepteerd.

Liefde in tijden van Corona
Veel mensen vinden Valentijn tegenwoordig een commerciële feestdag gericht op kopen en consumeren, dus gestoeld op consumentisme van gemiddelde koper. Ook dat is een manier om tegen deze feestdag aan te kijken. Maar voor de ongeneeslijke romantici onder ons, die geloven in de liefde en in de vele manieren om de liefde te manifesteren door kaartjes, bloemen, bonbons en cadeautjes, blijft Valentijnsdag een mooie gelegenheid om even stilstaan bij echte liefde. En in deze moeilijke tijden waarin het menselijk contact geminimaliseerd is door de angst voor het ongrijpbare virus, moeten we misschien juist meer dan anders stilstaan bij hoe we onze geliefden en vrienden waarderen.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

  • My Sweet Valentine Reclame en Borduurstudio An Zuidbroek
  • My Sweet Valentine Reclame en Borduurstudio An Zuidbroek
  • My Sweet Valentine Reclame en Borduurstudio An Zuidbroek
  • My Sweet Valentine Reclame en Borduurstudio An Zuidbroek
Reclame- en Borduurstudio An uit Zuidbroek werkt mee aan de metamorfose van Tschumipaviljoen - Reclame en Borduurstudio An Zuidbroek

Reclame- en Borduurstudio An uit Zuidbroek werkt mee aan de metamorfose van Tschumipaviljoen

25 oktober 2023 - Ben je gek op de stad Groningen? Terecht, want het is een prachtige stad waar veel bijzondere plaatsen en zaken te vinden zijn. Wist je dat je al lopend door de stad 600 kunstwerken zomaar op... lees verder »

Anja van Reclame- en Borduurstudio An, altijd enthousiast en vriendelijk! - Reclame en Borduurstudio An Zuidbroek

Anja van Reclame- en Borduurstudio An, altijd enthousiast en vriendelijk!

22 september 2023 - Reclame- en Borduurstudio An, een zaak die al jarenlang enthousiast en vriendelijk bezig is met het opbouwen van hun succesvolle onderneming. Met de meest moderne en geavanceerde technologie in huis,... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.